Kategorie: Akutní napadení, skrytý patogen, kožní, tišení bolesti
Použití receptu podle tradiční čínské medicíny:
· rozhýbává krev, rozbíjí krevní blokády
· tiší bolesti v oblasti zubů a dásní
· hojí sliznice dutiny ústní
Popis:
Jedná se o jednoduchou směs čtyř bylin, která působí blahodárně na oblast zubů a dásní, a to jak při akutních problémech (náhlé bolesti zubů, stavy po vytržení nebo ošetření zubu), tak u těch chronických jako jsou periodotitida (tzv. „váčky“ u kořene zubu) nebo paradentóza (zánětlivé onemocnění dásní i okolního aparátu, na kterém jsou zuby zavěšeny, které může skončit až ztrátou zubů).
Nejdůležitější bylinkou ve směsi je kopytník, který uvolňuje bolesti zubů a také podporuje hojení sliznic nejen v oblasti dásní, ale v celé dutině ústí. Velmi dobře mu v tom asistuje děhel dahurský – zmenšuje otok postižených tkání a působí na tzv. „ohnivý toxin“, tj. pomáhá redukovat hnisání, případně preventivně zabraňuje jeho tvorbě a také pomáhá tišit bolesti zubů. Na uvolnění bolesti působí i nám dobře známé koření – hřebíček (což je vlastně poupě květu hřebíčkovce). Kromě toho hřebíček i velmi účinně zmírňuje nepříjemnou chuť v ústech nebo pomáhá odstranit nevábný odér, v případě že je tam hnisavé ložisko. Pavšehoj dále zmírňuje bolesti, napomáhá hojení, a také v případě krvácejících afekcí krvácení zastavuje. Vidíme, že i když je směs jednoduchá, je velmi komplexní a účinná – jak to u čínských bylinných směsí bývá.
Indikace:
· bolesti zubů
· bolesti, otok případně krvácení dásní
· ztráta zubu
· mechanické bolestivé poranění dásní
· bolestivé ustupující dásně
Moderní účinky:
· bolesti zubů
· gingivitida
· periodontitida
· paradentóza
Jazyk:
· různý
· může být do nachova
· případně s červenými nebo nachovými tečkami u chronických bolestí
Pulz:
· různý
· případně Jin (stažený) při akutní bolesti
Kontraindikace:
· neužívat vnitřně, tj. NEPOLYKAT!
· pouze k lokální aplikaci (Myslí se, nepolykat cíleně – např. nakapat si na lžičku standardní dávku… Když polknete sliny s chutí tinktury, nic se nestane.)
Poznámky:
V tradiční přípravě se v nádobě smíchaly přísady s 50 cl zahřátého alkoholu na několik minut, alkohol se z bylin slil a použil k opláchnutí dásní a úst, poté se vyplivl, nepolykal se. Postup se opakoval, dokud nespotřeboval veškerý alkohol. Případně se z bylin vařil odvar, opět k vyplachování. Dnes se jež hotová tinktura použije k potírání bolestivého místa, nebo se nakape na navlhčenou vatičku, která se na několik minut lokálně přiloží. Opakujeme po cca 15–30 min do ústupu bolestí.
Složení receptu:
Úprava |
Čínsky |
Česky |
Latinsky |
|
Ding Xiang |
hřebíčkovec vonný, poupě |
Flos caryophylli aromatici |
|
Xi Xin |
kopytník |
Herba asari |
|
Bai Zhi |
děhel dahurský, kořen |
Rad. angelicae dahuricae |
|
San Qi |
ženšen nepravý, kořen |
Rad. pseudoginseng |