Nejde pouze o nemoci způsobené vnějšími patogeny, jako jsou viry, bakterie, chlamydie a toxiny, ale také o nemoci vyvolané nadměrnou reakcí imunitního systému. Patří sem zejména alergie, kdy imunitní systém chybně vyhodnotí neškodný vnější podnět, např. pyl, jako cizorodou látku, s kterou je třeba bojovat. Díky tomu tak vyvolá v těle nepřiměřeně razantní imunitní reakci.
Autoimunitní onemocnění se tedy projevují tak, že náš imunitní systém začne vyhodnocovat naše vlastní a neškodné buňky jako nepřátelské a začne na ně útočit a postupně je likvidovat. Z těchto autoimunitních reakcí organismu se tak postupně vybuduje přecitlivělost podobná alergiím, kdy organismus reaguje na různé látky, které by měl běžně přehlížet, a začíná napadat části našeho organismu. Problémy imunitního systému jsou tak hlubší příčinou celé řady onemocnějí, jako je Crohnova choroba, lupénka, revmatoidní artritida, záněty štítné žlázy, sklerodermie, diabetes 1. typu a řady dalších.
Podle tradiční čínské medicíny jsou všechny nemoci projevem nerovnováhy mezi Yinem a Yangem v našem těle. Správnou funkci imunitního systému zajišťují zejména tři orgány: Slezina, Ledviny a Plíce. Slezina poskytuje energii (Qi) a vytváří palivo (krev) pro běžný život, Ledviny uchovávají energii a esenci, kterou dědíme po předcích a Plíce regulují póry na kůži a brání tak vnikání vnějších patogenů.
Člověk s oslabenou Slezinou bývá často unavený, má bledou pleť, může trpět nechutenstvím, nadýmáním a měkkou stolicí. Pokud má oslabenou Yang Ledvin, bývá zimomřivý, má studené končetiny, problémy s močením a se ztrátou libida. Jestliže chybí Yin Ledvin, je to spojeno s různými projevy slabosti, nočním pocením, návaly horka nebo problémy s plodností. Slabost Plic může způsobit kašel či dechové potíže, sklon ke smutku či zvýšenou plačtivost, případně i nechuť mluvit či slabý hlas.
Zde platí několik obecných pravidel, jak si posílit imunitní systém:
U oslabené imunity se zaměřte na posílení Qi Sleziny. Váš jídelníček by tak měl obsahovat jednoduchá a chutná jídla, složená z celkem malého množství přísad. Jeho základ by tedy měly tvořit složité sacharidy s kvalitním proteinem (bílkovinou) a lehce povařenou zeleninou. Při přípravě jídla je velmi důležité zachovat rovnováhu mezi tepelnou úpravou a výživovými vlastnostmi potravin. Ty by neměly být převařeny do podoby kaše, ale spíše lehce povařeny, aby zůstaly křupavé. Zatímco tedy listovou a křehkou zeleninu, jako jsou například fazole či brokolice postačí lehce povařit, kořenová zelenina a zrniny si udrží tvar, strukturu a Qi i po delším pomalém vaření.
Pokud však chcete získat ze stravy tu nejkvalitnější Qi, vybírejte suroviny vždy čerstvé, plné života, lahodící nejen jazyku, ale i oku. Lokální sezónní potraviny mají tu nejlepší Qi.
Proces trávení začíná již v ústech, proto je důležité potravu důkladně rozžvýkat a vychutnat si ji. Jídlo si musíme užívat, protože přísné nebo jednotvárné diety mohou Slezinu oslabit. Současně je důležité nepodceňovat samotnou přípravu jídla, protože pokrmy připravené s láskou a péčí chutnají lépe, než pokrmy zakoupené v obchodě nebo připravené ve spěchu či s nechutí. I když ne každý má v dnešní době čas vařit, věnování se vlastní výživě je důležitou součástí léčebného procesu. To vše může mít značný vliv na posilování Sleziny a celkovou kvalitu Qi. Proto si alespoň o víkendu udělejte čas na přípravu kvalitního jídla, jako jsou výživné polévky, zeleninové a masové vývary nebo šťávy z dušeného masa a zeleniny.
Neutrální nebo teplé sladké chutě: mezi tyto potraviny patří lehké obiloviny, zvláště bílá rýže a rýžová kaše (congee), lepkavá (sladká rýže), oves, pražený ječmen, špalda, batáty, mrkev, dýně, celer, pastinák, tykev, černé fazole, kukuřice, jáhly, vlašské ořechy, hrách, jamy, kompot, kuřecí, hovězí nebo jehněčí maso, játra, ledvinky, ančovičky, tuňák, makrela.
Ostré chutě (měly by být konzumovány v malém množství): mezi tyto potraviny patří česnek, cibule, paprika, pórek, fenykl, vodnice, čerstvý zázvor, skořice, muškátový oříšek a kuchyňská koření.
Složité sladké chutě: mezi tyto potraviny patří datle, melasa, ječný slad či rýžový sirup, palmový cukr. Všechny tyto potraviny by měly být také konzumovány v omezeném množství.
Syrové a nevařené potraviny chladné povahy: mezi tyto potraviny patří saláty, syrová zelenina, syrové ovoce (patří sem i vymačkaný džus, zvláště z citrusů), rajčata, klíčky a obilné výhonky, pšenice, mangold řapíkatý, tofu, špenát, chaluhy, sůl, hnědá rýže, pivo, vitamin C ve větším množství než 1-2 gramy denně, velké množství sladkých jídel a průmyslová sladidla, antibiotika.
Potraviny vytvářející a zadržující vlhkost: mezi tyto potraviny patří mléčné výrobky (kromě malého množství jogurtu nebo másla), zmrzlina, čokoláda, rafinovaný cukr, ořechy a semínka (s výjimkou vlašských ořechů) a ořechová másla.
Zvláštní pozornost si při oslabené či nepřiměřeně reagující imunitě zaslouží vitální houby, které mohou jak posilovat imunitu, tak regulovat její reakce. Patří k nim Hericium, Reishi, Cordyceps, Agaricus, Coprinus, Shiitake, japonská Enoki či Maitake. Jejich účinků se dnes využívá ve formě 30% extraktů hlavně u onkologických problémů, přičemž jsou používány jako doplňková léčba při chemoterapii či radioterapii.