Játra jsou hlavní detoxikační orgán našeho těla. Denně zápasí se stovkami toxických látek z okolí, ale také s hříchy, kterých se na svém těle dopouštíme my sami. Aby naše tělo dobře fungovalo, měli bychom mu alespoň jednou za rok pořádně pomoci. Třeba tím, že zařadíme malou stopku, možná i zpátečku a pustíme se do řízené detoxikace.
„Od malička jsme se učili pečovat o vnější čistotu. Pravidelně si umývat ruce, vlasy a celé tělo od nečistot, se kterými jsme v celodenním kontaktu. Je to pro nás samozřejmé a děláme to každý den. Pečovat o čistotu vnitřního prostředí nás ale nikdo nenaučil. Přitom vzhledem ke způsobu našeho stravování a života obecně je to téma více než aktuální a potřebné,“ říká Lukáš Bulín, odborník na funkční medicínu a výživu.
Klíčovým faktorem detoxikace organismu je přirozená strava, bohatá na ovoce a zeleninu, ořechy, semínka a luštěniny. Zásadní je pro detoxikaci také zvýšený příjem vlákniny, která čistí obsah střev. Jako nevhodné jsou rafinované cukry, bílé pečivo, uzeniny, červené maso, alkohol, různé sladké, slané a smažené pochutiny.
Množství přijatých tekutin by se také mělo přizpůsobit podle ročního období a teploty. Když prší, nebo je vlhko a zima, stačí pít mnohem méně nežli v teplém počasí. Každý člověk by se měl naučit přemýšlet o tom, kolik by v daný den měl přijmout tekutin v závislosti právě na počasí a typu zkonzumovaného jídla (tekutější vs. hustší jídlo).
Orientačně se udává, že dospělý muž by měl za den vypít alespoň 3 litry vody, zatímco průměrné ženě stačí 2,5 litru. Tyto údaje se ale velmi často liší. Velmi záleží na vaší váze a životním stylu i míře pocení. Je pochopitelné, že čím více se hýbete, tím více vody budete muset vypít. Především byste se ale měli vždy řídit podle svých potřeb a podle reakcí vašeho těla.
Podle tradičním čínské medicíny jsou játra jakýmsi „vrchním velitelem“ našeho organismu, z nich vyvěrají úmysly. V těle vykonávají mnohé důležité funkce související s krví, Qi a tělesnými tekutinami. Podle tradiční čínské medicíny játra uchovávají krev a řídí vnitřní průchodnost organismu.
Jejich funkce spočívá v tom, že zabezpečují v těle pohyb energie, krve, výživných látek a tělesných tekutin.
Jsou přirazena prvku Dřevo a k jejich systému v rámci těla patří žlučník, šlachy a vazy, nehty a oči.
Světovou stranou je východ a hlavním obdobím je jaro.
Detoxikační funkce jater je zcela nezastupitelná. Odbourávají se zde všechny cizorodé látky, které do organismu jsou vpraveny jakýmkoli způsobem, tedy léky, alkohol, drogy, jedy, ale i látky vytvořené v organismu. Jedině jaterní buňky mají výbavu pro odbourávání a přeměnu cizorodých sloučenin. Jejich hlavním úkolem je přeměnit látky na méně toxické a více rozpustné ve vodě a usnadnit tak jejich vyloučení žlučí, stolicí a hlavně močí.
O důležitosti správného fungování jater tedy není třeba diskutovat. A právě jejich očista bývá základem každého správného detoxu. K očistě jater nám skvěle pomůže třeba zelenina:
Jakákoli listová zelenina (salát, špenát)
Kořenová (mrkev, celer, řepa…)
Košťálová (květák, kapusta, brokolice, zelí – i kvašené)
Cibulová (česnek, cibule, pórek)
Artyčoky
K jaterní očistě skvěle pomohou také pampeliškové a kopřivové lístky, rozmarýn a tymián, kurkuma, nopál, lněná a chia semínka, chlorela a mnoho dalších.
Pravděpodobně nejznámější bylinou umožňující očistu jater je Ostropestřec mariánský. Půvabná je to rostlina, dorůstá výšky až dvou metrů, a vypadá jako, no jako bodlák. Lidový název této květiny je „Kristova koruna“ či „Mariánský bodlák“. Naši předkové se touto bylinou snažili řešit potíže spojené s dutinou břišní. Vyráběli z ní likéry a tinktury, kterými se snažili ulevit játrům. A ještě dříve, ve staré Antice, se lidé domnívali, že je ostropestřec ochrání dokonce před hadím uštknutím.
Ostropestřec mariánský dle vědeckých poznatků chrání jaterní buňky před škodlivými toxiny a pomáhá je regenerovat. Kvůli chemii, kterou jsme obklopeni, nezdravému jídlu, znečištěnému vzduchu atd. jsou jaterní buňky zanášeny nerozštěpenými organickými látkami, které omezují nitro-buněčnou cirkulaci. Tím se následně snižuje obsah vody v buňkách, která je velmi důležitá pro látkovou výměnu. Na snížení obsahu vody v buňkách navazuje problematická látková výměna v celém organismu, čímž se celé naše tělo dostává do stresové situace. Ostropestřec obsahuje substance, které podporují aktivitu jaterních enzymů a pomáhá tak jaterní buňky chránit před zmíněnými toxiny.
Důležitou složkou ostropestřce je flavonolignan silymarin. Nejvíc je koncentrován v semenech, méně pak v listech nebo kořeni. Ostropestřec je současnou západní medicínou považován za antioxidant, jehož působení přispívá k normálnímu trávení a pročištění jater. Dále přispívá k udržení normální hladiny cukru v krvi. Podporuje normální činnost jater. Stejně tak má vliv na normální činnost srdce. Navíc také podporuje přirozenou obranyschopnost organismu a jeho celkovou odolnost.
Prostě, jaro se blíží a s ním i ta krásná chvíle, kdy necháte svá játra alespoň na pár dní odpočinout. Ona vám to vrátí – zdravím a duševní pohodou. A kdy tělu víc sluší být zdravý a v pohodě, než právě na jaře?