Samozřejmě věřím, že se mezi čtenáři vyskytuje spousta uvědomělých osobností, které se stravují vůči svému tělu zodpovědně a nepodléhají letním lákadlům. Ti teď možná pohoršeně kroutí hlavou. Náš článek je nicméně směřován spíše k těm, kteří se čas od času, nebo pravidelně, nechají zlákat, a pak trochu spláčou nad výdělkem. Avšak přečíst si ho mohou i ti, které zajímá pohled tradiční čínské medicíny na potenciální letní střevní a žaludeční problémy.
V prvním okamžiku Vás asi napadne, co je to za zmatený titulek. V létě, kdy dozrává spousta zdravých lokálních potravin a člověk má šanci stravovat se lehkými pokrmy z čerstvých surovin, přece není možné, aby naše zažívání nějak strádalo, nebo ano? Teď ruku na srdce, kdo z nás při cyklotoulkách krajem někdy (nebo častěji) nezatoužil po dobře vychlazené dvanáctce? A co si k ní dát třeba utopence nebo nakládaný hermelín? Nebo ještě lépe, co takhle dát si něco na grilu? Nebo si představte situaci, kdy se zdržíte u vody, dostanete hlad a po ruce je jen stánek, kde si můžete dát buď něco smaženého, nebo riskovat, a dát si jídlo, které v horkém počasí nebude dostatečně tepelně upravené. O tom, že přes léto jaksi přirozeně ztrácíme něco z našich hygienických návyků důsledně dodržovaných v chřipkových obdobích ani nemluvě.
Pokud nebudeme zabíhat do detailů, což by bylo na dlouho, řekněme si jen krátce, že jsou letní zažívací problémy často spojeny s horkostí Žaludku (pro odlišení pojetí v duchu TČM budeme orgány od těch našich „západních“ odlišovat velkým písmenem), a pak také s oslabením Sleziny, která je zodpovědná za trávení potravy. Protože je léto časem dovolených, často jsou různé nevolnosti spojeny také s nadměrnou „natěšeností“ na dovolenou, která je především u žen velmi emotivní záležitostí v některých případech vedoucí až k problémům se zažíváním nebo s močovým měchýřem. V takových situacích lze problémy vysledovat k Srdci nebo k Játrům, která jsou v rámci TČM provázána s emocemi. Aby to nebylo pánům líto, u nich jsou střevní potíže v létě spojeny s uvolněním pracovního stresu, kdy má tělo konečně trochu času na to začít stávkovat. A tím končíme s genderovou nevyvážeností.
Léto je obdobím největšího Yangu, kdy Qi směřuje nahoru a září do stran. V takové roční době bychom měli žít aktivně a trávit co nejvíc času venku, přičemž bychom měli namísto smažených „pochoutek“ preferovat spíše krátké osmahnutí nebo vaření s větším množstvím vody. Dále bychom měli omezit například tuky, sůl, kávu a vše s horkou povahou, co by mohlo vést k horkosti Žaludku. Do našeho jídelníčku bychom měli zařadit hořké a ostré chutě a potraviny, které jsou kyselé a svěží. Pro názornost si uveďme pár obecných příkladů prospěšných potravin a nápojů: pohanka, kukuřice, klíčky, těstoviny, jáhly, mungo, tofu, vodnatá zelenina, zralé ovoce, máta, bazalka, pálivé papričky, zelený čaj nebo čerstvé ovocné a zeleninové šťávy. Samozřejmě můžete namítnout, že zde máme ještě Slezinu, která nemá moc ráda syrové potraviny. Nebojte se, v létě to zvládne.
V duchu tradiční čínské medicíny bychom sáhli také po léčivkách, mezi které patří například houba Chaga parazitující na listnatých stromech, která vyživuje Slezinu, podporuje obrannou Qi a odstraňuje z těla jedovatost a vlhkou horkost, což prospěje i Žaludku. Svými účinky je celkově zaměřena na trávicí systém, přičemž u žen podpoří i ta jejich emotivní Játra. Pokud chcete pomocí houby Chaga prospět svému zažívání, doporučujeme používat pouze kvalitní surovinu, ideálně získanou metodou dvojité extrakce.
Někdy se zažívací problémy nevyhýbají ani dětem, které navíc v některých případech trpí nechutenstvím. Protože malé děti vyžadují zvláštní péči, je zde pro ně Beránčí sirup, který z pohledu TČM pomáhá harmonizovat různé nerovnováhy dětského organismu tím, že posiluje energii Sleziny, harmonizuje trávení a podporuje chuť k jídlu.
Závěrem Vám jen chceme popřát krásné léto a pohodové prázdniny i pro Vaše zažívání.