Nejužší vztah ke krvi mají Srdce, Slezina a Játra. Tvorba krve z pohledu čínské medicíny je ovlivněna transformací esence z potravy a transformací esence Jing z Ledvin. Esence z potravy vynáší energii Qi Sleziny do Plic, kde se smíchá s čistou vdechovanou Qi obohacenou energií Plic a Srdce a vsakuje se do cév, kde se promíchá s krví, aby ji doplnila a splynula s ní. Transformace esence z Ledvin se děje v kostní dřeni a Játrech.
Aby krev mohla plnit své funkce, musí v cévách neustále kolovat. Občas se z nějakého důvodu její tok zpomalí a následně zastaví, což způsobí blokádu, které říkáme krevní stáze (Xue Yu). Příčinou vzniku krevních stází může být stagnace jaterní Qi, průnik chladu do organismu, zahušťování krve horkostí, oslabení Qi, vnějším zraněním či oslabením Yangu a vzniku vnitřního chladu.
Krevní stáze narušují mechanismus Qi a tím vytváří etiologický základ pro mnoho různorodých zdravotních problémů.
Hlavní výživové zásady týkající se obrazů stáze krve se podobají těm určeným pro stagnaci energie Qi. Je třeba se vyhýbat potravinám a návykům, které zahlcují Játra (hlavně stresu), zhoršují oběh energie Qi a krve nebo ochlazují a zužují cévy.
K rozproudění stagnující krve obecně slouží ostré či ohřívající potraviny. Pokud stav pacienta komplikuje nadměrné horko nebo nedostatečnost Qi, je třeba složky s teplou podstatou (například papriku, zázvor a česnek) užívat opatrně. Opatrnost při nasazování jídelníčku určeného k rozproudění krve je na místě v případech, kdy stázi krve komplikuje nebo dokonce vyvolává nedostatečnost Qi nebo Yangu.
Obecně bývá stáze krve průvodním jevem nějaké jiné nemoci nebo ji naopak jiné neduhy doprovázejí. V takových případech místo založení celého jídelníčku na potravinách sloužících k rozproudění krve raději pouze doplňte jakýkoli vhodný jídelníček o několik vybraných potravin z níže vypsaného seznamu. Pokud je stáze krve hlavním neduhem, lze zpočátku na potraviny sloužící k jejímu rozproudění klást zvýšený důraz. Se zlepšováním pacientova stavu je pak možné jídelníček příslušně upravovat.
Potřebujeme:
Postup:
Potřebujeme:
Postup:
Předehřejte troubu na 160 °C, vyložte plech pečícím papírem. Ve velké misce smíchejte všechna semínka dohromady. V menší misce dobře spojte vodu, česnek a cibuli, zalijte je semínkovou směsí, dochuťte solí a dobře promíchejte. Nechte hmotu odpočívat 30 minut do zhoustnutí. Pomocí špachtle rozetřete hmotu na plech s pečícím papírem, rádýlkem nebo nožem rozkrájejte na libovolné tvary a pečte cca 30 až 40 minut.
Opět cibuli nebo česnek můžete zaměnit za rozmarýn, tymián nebo skořici apod.