Strava je v pojetí tradiční čínské medicíny jedním ze základních pilířů dobrého zdraví, silné imunity a celkové kondice. Nevhodný způsob stravování může mít na svědomí až 20 % různých zdravotních obtíží. A tím nemyslím jenom skladbu stravy, ale i způsob jakým potraviny zpracováváme, připravujeme a jak je konzumujeme. Lékař Jiang Chao ve svém díle o aplikované dietetice píše: „Ten, kdo dokáže pěstovat svou přirozenost, jí až poté, co dostal hlad, a přitom nejí dosyta; pije až poté, co dostal žízeň, a přitom nepije příliš mnoho; jí raději vícekrát a málo, nežli najednou a mnoho. Takto v nasycení je i hladovění a v hladovění je i nasycení.“
Stejně jako v dalších oblastech našeho života, i ve stravování doporučuje čínská medicína zásadu přiměřenosti. Jakýkoliv extrém je špatně. Pokud budeme jíst málo, naše Slezina (slovy západní medicíny – náš trávící systém) nebude mít z čeho vyrábět dostatek energie Qi a krve, což je palivo pro náš organismus, a my budeme chřadnout. Zpočátku budeme unavení a postupně rozvinou různé disharmonie pramenící z tzv. nedostatku. Pokud se budeme přejídat, Slezinu zahltíme a oslabíme její funkci přeměňovat potravu. Naše trávení se zpomalí, tělo nebude vyrábět dostatek energie Qi a krve a opět bude náš organismus chřadnout. Navíc oslabená Slezina produkuje příliš tzv. patologické vlhkosti, která má tendenci usazovat se v organismu. Projevuje se tloustnutím, otoky nebo gynekologickými výtoky. Je to i příčina vzniku hlenů. A to nejen těch zjevných, které smrkáme nebo vykašláváme, ale i skrytých, které zapříčiňují vznik „špuntů“, které brání volnému proudění energie Qi. Což následně vede např. k bolestem hlavy, závratím či různým asymetrickým problémům a při silném zablokování energie až ke vzniku rakoviny. A tady bych se rád zastavil.
Více jak polovina lidí, kteří užívají vitální houby jako podporu organismu, jsou onkologičtí pacienti, proto chci zmínit několik důležitých věcí, které se týká stravování při onemocnění rakovinou.
Za dobu, co se zabývám terapií pomocí vitálních hub, jsem se setkal s mnoha stravovacími přístupy, které lidé aplikují při onemocnění rakovinou. Od těch, které mají racionální opodstatnění, až po ty absurdní. Od různých hladovek až po diety zaměřené na vybrané potraviny.
Jak tedy přistoupit ke stravování při onemocnění rakovinou podle čínské medicíny? Předem musím zdůraznit, že tady neexistuje jediná pravda. Každý člověk je jiný. Každý má rovnováhu těla nastavenou jinak. Určitá potravina může jednomu pomoci a druhému ublížit. Tento princip individuality je třeba mít stále na paměti. Neexistuje ve stravování svatý grál, přestože ho neustále někteří hledají. A někteří tvrdí, že ho našli. Nebo existuje? Čtěte dál.
Existuje také mnoho druhů rakovin a ty mají různé příčiny. I z tohoto důvodu je těžké najít nějakou jednotu v této různorodosti. Ale zkusme to.
Máme dvě teze, ze kterých vyjdeme:
U prvního bodu víme, že hlavním zdrojem obnovy Zheng Qi je orgán Sleziny. Je tedy třeba vyživovat a posilovat Qi Sleziny. Což znamená jíst jídla, která dodají hodně energie, ale která nás nezatíží. Berte to tak, že musíte vyrobit co nejvíce energie za co nejméně práce. Váš organismus musí pracovat co nejefektivněji. Dávejte mu lehce stravitelné a kvalitní živiny a nezatěžujte ho zbytečně věcmi, které mu neprospívají a které ho oslabují. Musíme být dostatečně silní a medicinální, aby náš organismus byl schopen efektivně bojovat s nepřítelem, a aby zvládl drastickou konvenční léčbu v podobě chemoterapie či radioterapie.
Výše uvedené se týká i druhého bodu. Toho, že v organismu musí vše volně proudit. Oslabením Sleziny můžeme vytvořit blokády v trávení. Pokud je slabá Qi Sleziny, tak se zpomalí metabolismus, potrava začne stagnovat v trávicím traktu a vytvářet blokády (projevuje se nadýmáním, zácpou apod.). Pokud budeme jíst hodně chladných potravin (třeba každý den zeleninové saláty), tak chlad také zpomalí tok Qi a mohou vzniknout blokády v toku Qi. Už v prvním ročníku čínské medicíny se studenti učí poučku, že jedna blokáda v organismu může vyvolat další blokády. V praxi to vidím velmi často. Vhodnou stravou jsme schopni docílit volného proudění Qi a nevhodnou stravou jsme schopni tuto Qi zpomalit, nebo dokonce až zablokovat.
Je třeba zdůraznit, že větší vliv na vznik blokád v drahách Qi mají emoce a stres. Emoce nadměrné či potlačované. Takže jídlo je důležité, ale naše emoční rozpoložení má na vznik blokád mnohem větší vliv. U všech žen, které za mnou přišly s karcinomem prsu, bylo možné v etiologii vysledovat stagnaci jaterní Qi. Proto je velmi důležité se snažit udržet emoce na uzdě za každou cenu. Vyhýbat se stresům, naučit se s nimi pracovat. Ale pozor, potlačovat emoce je leckdy nebezpečnější a je to i častější příčina vzniku blokád.
A nejdůležitější rada na závěr. Udržujte dobré vztahy s lidmi ve svém okolí. Odpusťte těm, kteří vám ublížili. Smiřte se s nimi. Dávejte neustále najevo lásku svým bližním. To je možná ten nejlepší lék ze všech.