V míse smícháme mouky se solí. Přidáme vodu a rukou vypracujeme těsto, které se nelepí na ruce, ale zároveň není příliš suché.
Rozdělíme na stejně velké kuličky, vyválíme tenké placky a opékáme na rozpálené pánvi z obou stran (1–2 minuty), dokud se placka nenafoukne a nebude mít zlatavou barvu.
Placky dáme do ošatky s utěrkou a necháme zapařit. Placky nám hezky změknou a bude se s nimi dobře pracovat.
Trhané hovězí:
Sušené houby Maitake namočíme na 30 minut do horké vody. Následně scedíme. Poté je na másle orestujeme a dáme stranou.
Maso nasolíme, opepříme a orestujeme na slunečnicovém oleji na barvu a dáme stranou. Na výpeku orestujeme najemno nakrájenou bílou cibuli.
Mezitím zalijeme sušené chilli papričky horkou vodou a necháme změknout.
Do osmažené cibule přidáme rajčatovou polpu, vložíme maso a zalijeme hovězím vývarem, aby bylo maso ponořené. Přidáme mexické oregano (má výraznější chuť než italské), nové koření a bobkový list a vaříme doměkka 2-3 hodiny.
Z chilli papriček vyjmeme semínka a rozmixujeme na pastu s trochou červeného vinného octa a vody, ve které bylo chilli namočené. Přidáme k masu.
Část omáčky si dáme stranou na opékání placek.
Maso vyjmeme, natrháme vidličkou a zalijeme rajčatovou omáčkou.
Salsa verde:
Do mixeru vložíme bílou cibuli, čerstvé zelené Jalapeňo, Tomatllios, třtinový cukr, čerstvý koriandr a mixujeme.
Servírování:
Placky namočíme do rajčatové omáčky a opečeme z obou stran.
Na placku dáme trhané maso, orestované Maitake, strouhaný sýr Cheddar, salsu verde a najemno nakrájenou červenou cibuli.
Hotové placky posypeme na jemno nakrájenou červenou cibulí, přidáme limetku, salsu verde a posypeme čerstvým koriandrem.